top of page
FELDENKRAIS.png

Φέλντενκραϊς & χορός

Η μέθοδος Φέλντενκραις είναι μια  σπουδαία μέθοδος διδασκαλίας που μας επιτρέπει να φτάσουμε στην καλύτερη οργάνωση της κίνησης και των πράξεων μας. Η μέθοδος βασίζεται στους νόμους της φυσικής  και στον τρόπο που λειτουργεί το νευρικό μας σύστημα.

Η μέθοδος επινοεί τρόπους εύκολους αλλά και ασυνήθιστους για να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την κίνηση μας ,την στάση, την ευλυγισία, τον συντονισμό των κινήσεων μας, την σωματική και καλλιτεχνική μας ικανότητα και δημιουργικότητα. Ακόμη βοηθά τα άτομα με κινητικές δυσκολίες, τα άτομα με χρόνιους πόνους σε μέση, πλάτη, αυχένα και άλλων  προβλημάτων.

Η μέθοδος Φέλντενκραις εξερευνά την προέλευση της κίνησης μας και τις διάφορες πτυχές αυτής και φέρνει στο φως τις συνήθειες μας που περιορίζουν τις δυνατότητες μας.

Οι προσωπικές μας ιστορίες, το πώς έχουμε ανατραφεί, το περιβάλλον μας ,το πολιτιστικό μας υπόβαθρο, κάποιος τραυματισμός που έχουμε βιώσει η κάποια ασθένεια ,όλα εκείνα που συνθέτουν τον τύπο της κινητικής και πνευματικής μας συμπεριφοράς και ενσωματώνονται στο νευρικό μας σύστημα δημιουργώντας περιττούς περιορισμούς.

Έτσι η μέθοδος χρησιμοποιεί την κίνηση σαν το πιο οικείο μέσο για να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε το εαυτό μας. Η κίνηση μας οδηγεί, μας οργανώνει, μας αποκαλύπτει και μας μαθαίνει ξανά τον εαυτό μας, μας βοηθά να αλλάξουμε ότι μας ενοχλεί και να βελτιώσουμε την εσωτερική μας εικόνα

 

Η διδασκαλία

1. Συνειδητοποίηση μέσω της κίνησης - Awareness Through Movement (ATM)
Σε αυτά τα ομαδικά μαθήματα, οι μαθητές εξερευνούν εύκολες, ευχάριστες κινήσεις σε διάφορες θέσεις. Ο δάσκαλος  προσκαλεί τους μαθητές με λεκτική καθοδήγηση να κινηθούν αργά, χωρίς προσπάθεια και με ελάχιστο μυϊκό τόνο και τους παρακινεί να χρησιμοποιήσουν την σκέψη, την αίσθηση, το συναίσθημα και την παρατήρηση του εαυτού τους μέσω της κίνησης.
Αντίθετα από την παραδοσιακή άσκηση, που η κίνηση μπορεί να γίνεται μηχανικά η μιμητικά και ο στόχος της είναι να καούν θερμίδες ,να τεντώσουν οι τένοντες και να σφίξουν οι μυς, το μάθημα της συνειδητοποίησης μέσω της κίνησης μας διδάσκει πώς να βελτιώσουμε τον εαυτό μας στο σύνολό του χωρίς περιττή μυϊκή προσπάθεια. Το μάθημα συνειδητοποίησης μέσω της κίνησης εστιάζει στην ποιότητα της κίνησης και αυτό που προκύπτει είναι ένα σώμα εύκαμπτο, ευλύγιστο απαλλαγμένο από πόνους και κακώσεις. Τα αποτελέσματα των μαθημάτων είναι ευεργετικά.
Η συνειδητοποίηση μέσω της κίνησης ( ΑΤΜ) αναπτύχθηκε από τον Μόσε Φέλντενκραις σαν ένα μέσο που το νευρικό σύστημα θα επιστρέψει στα πρώτα στάδια εκμάθησης ,όπως μαθαίνει ένα μωρό η ένα νήπιο. Η δομή των μαθημάτων δημιουργεί μια συνομιλία με την αντίληψη , τις αισθήσεις, το συναίσθημα και συμμετέχει ολόκληρο το σύστημα μας σε μια διαδικασία οργανικής εκμάθησης όπου οι παλιές συνήθειες αντικαθιστούνται από την συνειδητοποίηση και την ικανότητα.

2. Λειτουργική ολοκλήρωση - Functional Integration (FI)
Τα ατομικά μαθήματα της λειτουργικής ολοκλήρωσης (FI), είναι μια διαδικασία εκμάθησης πού δομείται από ένα διάλογο μεταξύ του πρακτικού και του μαθητή μέσω της αφής . Η συνειδητοποίηση της κατασκευής του σώματος μας και η λειτουργία του μυϊκού συστήματος και του σκελετού μας , μας οδηγεί σε ποιότητα ζωής σε καθημερινή βάση. Το FI δεν έχει θεραπευτική ιδιότητα και δεν πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε μορφή θεραπείας.


Η μέθοδος Feldenkrais απευθύνεται :

 

Σε άτομα κάθε ηλικίας
Σε καλλιτέχνες, (ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς κ.α.)
Σε άτομα με κινητικά προβλήματα
Σε άτομα με χρόνιους πόνους μέσης, αυχένα κλπ.

"Αυτό  που  αναζητώ  δεν είναι το  ευλύγιστο  σώμα, 

 αλλά o ευέλικτος νους"

                                                                   Μόσε Φέλντενκραις

 

Πιστοποιημένο Κέντρο

Feldenkrais-PS300.png

Η σχολή μας είναι πιστοποιημένο κέντρο  Feldenkrais Method ®™

bottom of page